Archive for Okategoriserade

Höjden av oförskämdhet

Skrattar högt åt den sjukt oförskämda och otacksamma människa som jag har oturen att vara god man för. Snart ska kommunens förvaltningsavdelning ta över, eftersom ingen privatperson vill ta detta ärende.

Ett sms kom nyss, där personen skriver att det är hemskt att de ska behöva ta sms-lån för att klara hyran denna månad.

Personen hade fram tills nyss ca 25 000 kronor i månaden efter skatt och en hyra på under 5000. Dessutom lånade personen drygt 250 000 kronor fördelat på säkert ett 50-tal snabblån på ett år. Att då inte ha pengar kvar (lönen denna månad var 31 000 kronor plus snabblån på 28 000 kronor) är helt vansinnigt. Hur kan man sedan skylla på mig, för att jag inte har gjort något?!

Ja, fundera länge innan ni blir god man för någon.

Otacksamt att vara god man

Jag har haft det tvivelaktiga nöjet att försöka hjälpa en person med ekonomi och annat i livet. Ja, inte bara en, utan jag har haft ett dussin uppdrag de senaste 10 åren. Just det här fallet blir extra frustrerande, eftersom hela samhället verkar motverka det jag försöker åstadkomma.

Personen är enligt två väldigt flyktiga läkarbesök fullt mentalt frisk, så några förutsättningar för ett förvaltarskap finns inte enligt Tingsrätten, trots snabblån på en kvarts miljon på mindre än ett år. Personen gick på särskola och har tidigare diagnos med lätt begåvningsnedsättning.

Sambon har suttit av 7 straff på rättspsyk de 20 senaste åren och kommer aldrig någonsin att bidra ett dugg till samhället.

Personen sitter och hittar på lögner om mig under pågående förhandling om förvaltarskap i Tingsrätten. Påstår att jag kallat hen och hens sambo för psykfall och att deras ofödda barn ska omhändertagas av socialtjänsten.

Jag brukar normalt inte umgås med den här typen av folk. Det är tjuvar, knarkare, allmänt lågintelligenta och utåtagerande människor. Att få en löjligt liten summa per år för att utstå så här mycket förolämpningar och dessutom bli kallad lögnare och opålitlig är verkligen inte värt det.

Anledningen till att kommunerna fortsätter med arvoderade frivilligarbetare är att det skulle kosta dem miljarder om anställda skulle ta över dessa uppgifter.

Loneliness or solitude

I engelskan finns klockrena uttryck för självvald ensamhet (solitude) eller den där man känner sig ensam (loneliness). Just nu försöker jag placera in mig själv i skalan, som nybliven singel.

Jag har alltid tyckt om att filosofera på egen hand, gå min egen väg, klura på min kammare och så vidare. Dagböckerna är nu runt 40 till antalet, så jag har min personliga utveckling eller åtminstone historik klar för mig. Det är en mental tango ibland.

Eftersom jag befinner mig i ett förvirrat tillstånd med många möjligheter är det ingen idé att försöka reda ut några tankar här i det fria. Det får dagboken tjäna till. Frågorna är fler än svaren. Vill jag ha barn? Kan jag tänka mig att leva med någon som redan har barn och inte skaffa egna? Framtiden och den rätta tjejen får utvisa detta.

Det ljuva 80-talet

Det blir särskilt uppenbart när jag jobbar med flera yngre kollegor födda i spannet 1987-97 att jag faktiskt är en annan generation. Lite irriterande, eftersom jag i huvudet naturligtvis är en ungdom.

Jag kommer alltid att fälla en sentimental tår av lättnad när Morten Harket tar sig helskinnad ur den sista serierutan i musikvideon ”Take On Me” med A-ha och förhoppningsvis får flickan.

”Careless Whisper” är källaren i mellanstadiet, där vi hade klassfester. Rummet som dagtid rymde pingisbord, Alfapet och andra spel blev kvällstid ett partyrum med popcorn, chips och Fanta. Festklädd och upprymd kunde man kanske få sig en puss av någon man gillade, om inte direkt genom att flirta med någon (som jag aldrig skulle ha vågat då), så kanske ändå genom någon av lekarna. Ganska smidigt upplägg egentligen och rätt praktiskt för den blyga. Man gjorde ju bara som reglerna i leken bjöd.

Vi kastar oss in i klassrummet någonstans mellan 1982 och 1984 när vi ändå håller på. Vid katedern sitter vår snälla magister Jörgen. Den obligatoriska svarta tavlan sträcker sig en bra bit över väggen bakom honom. I högra hörnet finns utrymningsdörren till den vidriga brandtrappan, som går i spiral sådär 10 meter ner. Mardrömmen för den höjdrädda. Framför dörren stod till vardags ett blädderblock på trebent stativ, som även kunde bli hållare för en klassisk skolplansch eller karta.

Bakom mig; ganska långt bakom eftersom jag gärna satt långt fram i klassrummet, som ett litet ljus; står till vänster mot kortväggen några metallskåp med våra egna mappar, ägnade för att spara konstverken vi skapat själva. Där finns också en del pedagogiska pyssel.

I klassrummet intill samlades vi kring TV’n när Ingemar Stenmark åkte slalom. Hela Sverige stod stilla. Ännu ett klassrum bort hade vi ”roliga timmen” eller teater. Dessa två klassrum användes också för att dela in klassen vid grupparbeten eller för läsgrupper med – hör och häpna – olika mycket stöd. Jag och några andra läskunniga klarade oss bra själva, medan vissa fick sitta med ”läsfröken”.

På rasten var det ofta landbandy som gällde, alltså innebandy fast utomhus. Minns speciellt hur ”bönderna” från Hidingsta och Fridhem hade kommit på besök för att utnyttja våra slöjdsalar. Vi erbjöd dem att vara med på landbandy, lånade ut klubbor (de hade aldrig spelat förut) och spöade dem med i runda slängar 45-0 på en kvartsrast. Siffran blev högre för varje gång som skrönan berättades. Kanske var det bara 5-0.

I korridorerna spelades det självklart ett av de allra första elektroniska spelen, Nintendos handhållna Game & Watch. Det var Donkey Kong, Oil Panic, Popeye, Octopus och många fler. Jag har kvar mitt Donkey Kong i orange plast med dubbla skärmar samt några till som införskaffats senare.

En annan plåga var de slemmiga bläckfiskarna i något slags gummi, som sakta klättrade nerför släta väggar. De sög snabbt åt sig damm, men med tvål och vatten blev de klibbiga igen och leken kunde fortsätta. De efterlämnade kladdiga märken på köksluckorna hemma, fick jag ofta höra. Rubiks kub och även Rubiks Snake blev populära under den perioden.

Jag skulle inte vilja byta bort erfarenheten av att ha levt under denna i princip icke-elektroniska period. Två TV-kanaler, radio, kassettbandspelare, vinylspelare (nej, grammofon heter det!) och lite elektriskt Lego fanns att tillgå. Jo, bilbana och modelljärnväg. Hmmm, även radiostyrda bilar hade jag ganska många. Gemensamt var att det rörde sig ändå om mer eller mindre fysiska prylar. Skärmtiden var inte i närheten av dagens. Barnprogrammen dominerade knappast TV-tablån.

-Kom nu då!
– Vadå?
– Barnprogram i TV 2

Att lägga pussel med sig själv

Någonstans där inne bor pojken som lekte med klossar och Lego. Han som älskade radiostyrda bilar, men tyckte att andra barn var buffliga och alltför ofta intetsägande. I landet där saft, bullar och mormor var grundstenen blev jag en del av den jag är. Solvarma stenplattor på trädgårdsgången, en gigantisk fuchsia i en trälåda med ben, hängmattan mellan två fruktträd och hammocken i syrénbersån. Så idyllisk var faktiskt delar av min uppväxt.

De första vaggande, trevande stegen mot kärlek, med pinsamt telefonsamtal till någon som man bara sagt ”hej” till i skolkorridoren, med uteblivet resultat. Skam den som ger sig.

Olycklig kärlek, tårar i natten, hundratals sidor i dagböckerna fyllda med känslor och poesi till smäktande musik av Mauro Scocco. Pojken som ofta blev tjejernas bästa vän, men inte mer. Den lyssnande, men inte särskilt coola killen som hängde på datorklubben i gymnasiet.

Så här långt efteråt med drygt 25 år som distans är det lättare att få perspektiv på den tillvaron. Det som är anmärkningsvärt är hur lika känslorna är trots att jag passerat 40 med god marginal. Ramarna är tydligare och vilka bitar som ska ingå i livspusslet framgår alltmer, men mycket återstår hur de ska ligga och kanske omformas. Tur att livet inte är lika styrt som pusslet – eller är det just det?

Längtan efter tomhet

”Vi på Sveriges television tackar för ikväll och önskar er alla en god natt!”

En klocka i någon minut och sedan bara ett elektroniskt svartvitt brus. Då var det tänkt att vi skulle sova, så att vi orkade upp och göra nytta i det något mer likriktade samhället mot vad vi har idag. Klart att det var enklare när influenserna var en eller två TV-kanaler samt dagstidningen och några enstaka kvällstidningar.

Nu dundrar det på dygnet runt, året om. Inte stängda butiker efter 18 på vardagar eller söndagsstängt på ICA och Konsum. Internet håller alltid öppet. Nattöppna mackar. Sociala medier, poddar, bloggar och massvis av forum. Informationsbrus.

Nu har det brusat färdigt för idag:

Vi är inte längre där

Det är en kall vinternatt, den 23:e december 1980. Genom den smala springan mellan väggen och den orange rullgardinen kommer det blinkande ljuset från snöplogarna utanför. En tryggare plats är svårt att hitta än sängen, medan föräldrarna stökar ute i köket med det sista inför julaftonen. En uråldrig känsla av att de vuxna håller vakt kring elden i grottan, som skyddar mot det vilda utanför.

Men jag är inte längre där.

Pure Cell Treatment – ett sådant trams!

Min vana trogen satt jag och läste igenom flödet i Vetenskap och Folkbildning’s Facebook-sida. Hittade frågor om den suspekta hudvårdsbranschen, en miljardindustri som inte gör särskilt mycket nytta.

Ämnet för dagen var en produkt, Pure Cell Treatment, som marknadsförs av Dermanord, som Maria Åkerberg ligger bakom.

Här har vi lite utdrag (försök att inte skratta):

”Dessa stamceller lever tills den stund deras livskraft pressas mot huden för att den ska absorbera all den närande rikedom som finns i cellerna. Fördelarna är många. En unik uppbyggnad av huden påbörjas genom att hudcellernas kärna boostas maximalt på ett sätt som knappt varit möjligt tidigare. Detta ger huden kraft att reparera sig själv.”

Okej, så vi har stamceller från växter. Vi har helt andra celler än dessa. Inte ens om jag gnuggar mig med celler från schimpanser eller gorillor tror jag att mina celler blir piggare.

Att de dessutom hänvisar till studier från Lunds universitet som inte står att finna gör det hela ännu mer suspekt.

Fler rena felaktigheter står på sidan, som att ”huden tar upp allt du smörjer dig med och påverkar underliggande vävnad”. Hudens främsta syfte är en barriär mot omvärlden, något som man lär sig redan i grundskolan.

Eller ” ekologiskt – högre näringsvärde” vilket inte heller är sant.

De slänger också kängor åt en mängd andra (godkända) ingredienser i kosmetik:

”Aluminiumklorid används i antiperspiranter. Det stänger hudens svettporer, tas upp av huden och lagras i kroppen. Vad händer där?”

Jo, det kan jag berätta, med hjälp av vetenskapen:

”Aluminium och antiperspiranter – 1000 gånger lägre exponering än via födan

Aluminiumexponering via antiperspiranter kan enligt beräkningar utifrån vetenskapliga data vara upp till någon tusendel av vad vi dagligen får i oss via födan.

EU:s livsmedelsmyndighet EFSA har satt ett preliminärt tolerabelt veckointag (PTWI) på 1 mg/kg kroppsvikt/vecka baserat på en osäkerhetsfaktor om 300.

Medelintaget av aluminium hos den svenska befolkningen ligger via maten enligt Livsmedelsverkets ”matkorgsstudie” från 2010 på ca 1 mg/kg kroppsvikt/vecka, dvs i nivå med EFSA:s PTWI.

Studier med radioaktivt märkt aluminium visar att 0.012% passerar hudytan.” (Källa: KTF, http://ktf.se/vill-du-veta-mer/deodoranter-antiperspiranter/)

Jag har naturligtvis anmält skojarna på Dermanord till Konsumentverket nu.

Fel tid

Jag tar till dessa fattiga tangenter igen. De har inget att erbjuda jämfört med de som frambringar toner, men får duga just nu.

Tiden idag är inte min. Inte på särskilt många sätt alls. Hela dagen ville jag bara kasta bort min telefon och leva i en värld utan datorer.

Helskumt. Jag är en teknikmänniska. Visst, men bara till det yttre. Inuti väver jag drömmar av skimrande fantasitrådar, gungar på grässtrån fyllda av daggdroppar och låter mig vaggas till sömns av vinden i barndomens bigarråträd, där jag ligger i hängmattan. Mitt i all logik och rationalitet längtar jag efter kaos och spontanitet.

Jag vill stå i en slottsruin någonstans i Skottland och höra Runrig spela och sjunga på gaeliska. Se solen sjunka ner över stenmurarna som de gjort i nästan 1000 år.

——————————————————————-

Ingen mening med att läsa nyheterna längre. Det rapporteras sällan om något glädjande.

Den här artikeln sa egentligen mycket av det jag vill säga –  att världen liknas mest vid ett svart hål, som slukar all lycka – där män som Donald Trump härjar och dessutom får med sig ett stort gäng andra gaphalsar, utan konsekvensanalyser.

Måsar, varma klipphällar, glittrande vågor, saltstänk och doft av hav. Det känns väldigt långt borta nu.

Min favoritdikt av Fröding, En Ghasel , ger mig ord för just det jag känner:

”Jag vill, jag vill, jag skall, jag måste ut
och dricka liv, om blott för en minut,
jag vill ej långsamt kvävas bakom gallret!”

 

Nutiden krossar dåtiden

Efter det nostalgiska inlägget tidigare i natt fortsätter jag in i nutiden.

Här sitter jag i den just nu aningen stökiga 3:an i Tybble. Hostar och hackar. Det luktar ”snusk” i hela huvudet av de stygga bacillerna. Barndomens daggvåta gräsmattor och doftande sommarkvällar ligger skymda av tidens disiga ridå.

Allt som finns kvar är minnen. Framtiden ligger mörk som en motorväg i natten och jag vet inte var jag hittar ljusknappen.

Ett kort besök på Facebook och jag stänger snabbt ner igen. Låtsas som om nuet inte händer.

Månader av jobb alla möjliga tider och dagar har passerat. Ingen kontinuitet i mina vardagar, ingen struktur och definitivt ingen egen tid. Det förgör mig sakta inifrån.

Skickar in några jobbansökningar emellanåt. Kommer på en intervju då och då, men inte mer än så. Kanske borde resonera tvärtom, att det är starkt att komma på intervju ungefär var tredje ansökan.

Jag har alltid tyckt om att virka långsjalar med språket och vira in mig i fluffiga liknelser. Tyvärr kräver det att jag kommer in i ett tillstånd av lugn och trivsel, i stället för att vilja anamma japanernas tjänst för frustrerade – ett rum med porslin helt till ditt förfogande att krossa som du vill!

En ung Carola Häggkvist anno 1983 håller mig sällskap i lurarna. Tiden innan hon blev för skolad.

Åker rutschkana genom åren från min barndom och framåt. Minns en sommar 1992 med min första sambo, då vi besökte hennes kusin i Stockholm. Jag 20 år, hon 17. Vi promenerade längs vattnet och hon hittade en nedfallen trädgren, som hon retsamt piskade mig med. Hennes blå, mjuka Helly Hansen-jacka som hon envisades ha på sig. Jag har en låt som påminner mig om den sommaren, om än med ganska många felaktigheter i texten, med fokus på spralligheten och galenskapen: ”Varje gång jag ser dig” med Magnus Uggla :)

Första kärleken är alltid speciell. Vi tenderar att lyfta fram och helgonförklara ögonblicken efteråt, men visst var det minnen för livet.

Med första hustrun var det många besök på västkusten, eftersom hon kom därifrån. Särskilt var det en sommar som hänger kvar i minnet, då vi fått låna hennes brors Volvo 440 (ovanlig modell). Vi åkte ut i kustbandet och hade samlingsskivan med Sting gick runt varv efter varv. ”Fields Of Gold” och ”Fragile” kommer alltid ge mig doft av salta hav, tång och ljuset av solnedgångar inom mig. De hade ”Fragile” i instrumentell version som tema på IMAX-föreställningen ”The Living Sea” på Liseberg. Fantastisk kombination med dykning på gigantisk bioduk och den musiken!

Andra hustrun och jag har säkert många musikminnen ihop, eftersom hon liksom jag har ett aktivt musiklyssnarintresse, men Anna Ternheim minns jag definitivt, då vi var på konsert med henne i Eskilstuna. Jag hade feber och det var svinkallt medan vi promenerade den ganska långa vägen till hotellet. Höll oss på rummet så länge vi kunde morgonen efter.