Pure Cell Treatment – ett sådant trams!

Min vana trogen satt jag och läste igenom flödet i Vetenskap och Folkbildning’s Facebook-sida. Hittade frågor om den suspekta hudvårdsbranschen, en miljardindustri som inte gör särskilt mycket nytta.

Ämnet för dagen var en produkt, Pure Cell Treatment, som marknadsförs av Dermanord, som Maria Åkerberg ligger bakom.

Här har vi lite utdrag (försök att inte skratta):

”Dessa stamceller lever tills den stund deras livskraft pressas mot huden för att den ska absorbera all den närande rikedom som finns i cellerna. Fördelarna är många. En unik uppbyggnad av huden påbörjas genom att hudcellernas kärna boostas maximalt på ett sätt som knappt varit möjligt tidigare. Detta ger huden kraft att reparera sig själv.”

Okej, så vi har stamceller från växter. Vi har helt andra celler än dessa. Inte ens om jag gnuggar mig med celler från schimpanser eller gorillor tror jag att mina celler blir piggare.

Att de dessutom hänvisar till studier från Lunds universitet som inte står att finna gör det hela ännu mer suspekt.

Fler rena felaktigheter står på sidan, som att ”huden tar upp allt du smörjer dig med och påverkar underliggande vävnad”. Hudens främsta syfte är en barriär mot omvärlden, något som man lär sig redan i grundskolan.

Eller ” ekologiskt – högre näringsvärde” vilket inte heller är sant.

De slänger också kängor åt en mängd andra (godkända) ingredienser i kosmetik:

”Aluminiumklorid används i antiperspiranter. Det stänger hudens svettporer, tas upp av huden och lagras i kroppen. Vad händer där?”

Jo, det kan jag berätta, med hjälp av vetenskapen:

”Aluminium och antiperspiranter – 1000 gånger lägre exponering än via födan

Aluminiumexponering via antiperspiranter kan enligt beräkningar utifrån vetenskapliga data vara upp till någon tusendel av vad vi dagligen får i oss via födan.

EU:s livsmedelsmyndighet EFSA har satt ett preliminärt tolerabelt veckointag (PTWI) på 1 mg/kg kroppsvikt/vecka baserat på en osäkerhetsfaktor om 300.

Medelintaget av aluminium hos den svenska befolkningen ligger via maten enligt Livsmedelsverkets ”matkorgsstudie” från 2010 på ca 1 mg/kg kroppsvikt/vecka, dvs i nivå med EFSA:s PTWI.

Studier med radioaktivt märkt aluminium visar att 0.012% passerar hudytan.” (Källa: KTF, http://ktf.se/vill-du-veta-mer/deodoranter-antiperspiranter/)

Jag har naturligtvis anmält skojarna på Dermanord till Konsumentverket nu.