Att reflektera i ekorrhjulet

När ekorrhjulet snurrar allt fortare, pådrivet av profithungriga aktieägare, då är det svårt att få tid över till reflektion. Mer ska utföras med mindre personella resurser. Vi ska jobba smartare, implementera LEAN eller andra systematiserade arbetssätt.

Hur jobbar man smartare utan tid för eftertanke?

Det som händer vid stress är att hjärnan låser sig. Allt blir mer svårtillgängligt. Minnena gömmer sig i en surrande massa, en ihållande ton av bakgrundsljud, en grå filt lindar in medvetandet.

Man värderar istället för att reflektera. Det blir negativa spiraler och hårda ord. Armar sträcks panikartat ut och händer griper tag från alla håll och vi drar ner varandra i ett träsk av omöjligheter. Utan lugn och eftertanke kommer detta mönster inte att brytas innan det är för sent. Depression, utbrändhet och folk som säger upp sig. Rädda sig den som kan!

Det viktigaste en chef eller företagsledare kan göra är att lyssna på de anställda. De gnäller inte för att det är deras största nöje. De är ofta mer måna om att arbetsplatsen ska fungera än de högsta cheferna, som snart kan hitta något annat om det går åt skogen. De som jobbat i 20-30 år på samma ställe ser jobbet som sitt andra hem – inte bara ett underlag för lönekuvertet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *