Svar på allt?

Det finns åtminstone en nummerupplysningstjänst som påstår sig ge svar på allt – och de gör de, fast svaren behöver inte vara korrekta. De har bara lovat att svara, för ganska hög ersättning. Svaren innehåller mycket ”tror” och ”tycker”. Det värsta är att många verkar tycka att det är roligt att provocera dem. Så roligt att de betalar för det och stöder verksamheten ytterligare.

Har vi blivit sämre på att söka information, trots alla de fantastiska möjligheter som internet erbjuder? Förr var det lexikon och encyklopedier i biblioteket som gällde. Nu finns Wikipedia och andra relativt säkra källor tillgängliga i din ”smarta” mobiltelefon från nästan vilken plats som helst.

Men hur används de? Fortfarande gäller ett stort mått av källkritik. Det är något som jag tror att många i den uppväxande generationen behöver utveckla. Det är först sammantagna som jag tycker att alla dessa källor har ett värde och utan ett kritiskt öga och en del grundkunskap om vad som är rimligt, kan de bli en stor källa till förtret och spridande av vilseledande information :-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *