Filmen ”Play” – spoilervarning!

Jag har just sett filmen ”Play” av Ruben Östlund. En stark film som jag är rädd späder på rasismen, om man inte ser tillräckligt långt.

Några mörkhyade killar i Göteborg kör ett spel, ett rån och delvis en kidnappning, fast utan fysiskt våld. De går fram till några ljusa killar och vill se den enes mobil. De hävdar sedan att en bekant har blivit av med just en sådan mobil, men att de måste få det bekräftat. Således ber de mörka killarna de ljushyade att följa med, så att killen som förlorat sin mobil får se om det är hans.

De vallas ut allt längre från stan via spårvagn, samtidigt som man får följa en övergiven vaggas tågresa. Tågpersonalen oroar sig väldigt för att vaggan står i vägen och vill slänga den av tåget.

Trots att en av de ljusa killarna får ringa sin mamma, hör man mest en arg röst i luren på hans mobil. Ingen hjälp att få från föräldrarna, alltså.

Ute på ett fält utanför staden går ett grusspår. Där ska man nu ”tävla” om allas värdesaker. En mörk och en ljus kille ska springa en sträcka. Den ljusa ser ut att vara snabbast, men den mörka killen ser en genväg och hinner först. Var det fusk?

Det mörka gänget tar alla saker och går sin väg. På väg hem, tomhänta, åker de ljusa killarna spårvagn. De har förstås inga pengar och inga mobiler att köpa biljetter med. Därför ger den effektiva och plikttrogna kontrollanten dem 1200 kronor var i böter, som kommer hem via brev till deras föräldrar.

En dag är två av de ljusa killarna ute med sina pappor och får syn på två av de mörka som ”rånade” dem. Papporna tar saken i egna händer och tar tillbaka mobilerna. En kvinna ser alltihop, blir upprörd och ska polisanmäla de vuxnas övergrepp.

Ja – vad lär vi oss av detta? Samhället lägger mycket krut på rigorös kontroll inom vissa områden, där kontrollen är lätt att utöva. Att se bortom sin egen horisont, som när det är bråk på en buss, är alldeles för jobbigt att engagera sig i.

Vi är rädda att råka illa ut om vi hjälper andra. I början söker de ljusa killarna skydd på någon snabbmatkedja, då de förstått att de är förföljda, men då inget hot om våld föreligger, vägrar personalen att ringa Polisen.

Frustrationen som åskådare blir stor. Ena stunden vill jag nita de mörka killarna för ligistfasonerna, nästa stund de ljusa för att de så naivt följde med. Detta uppmärksammas i filmens slutfas när en av de mörka killarna säger något i stil med: ”Om ni är så dumma att ni visar mobilen för fem mörka killar och följer med dem, då får ni skylla er själva. Hoppas att ni har lärt er något!”.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *