Det cyniska samhället

Idag har jag grävt lite i människans fundament och utforskat vår cyniska sida – utnyttjandet av okända individer som redan har det svårt.

Jag talar om SMS-lån och annan liknande verksamhet. Årsräntor på 5-600 % är inte alls ovanliga. Låna 5000 och betala 6000 efter 30 dagar. Vilken affärsman skulle ta ett sådant lån? När jag ser på Lyxfällan kan jag konstatera att många har hamnat där som en följd av en omedelbar behovstillfredsställelse i kombination med dessa snabba lån.

En ny tjänst som jag läst en del om, tack vare deras massiva reklam på Facebook, är TrustBuddy. De fungerar som en mellanhand utan att själva stå någon risk. Du kan låna ut dina pengar och får i snitt 12% årsränta för detta. En lång tråd på Flashback behandlar ämnet. Jag känner mig tveksam, inte bara av rädsla för att bli lurad på de pengar jag lånar ut, utan för den höga räntan som låntagaren får betala. Företaget är kontrollerat av Finansinspektionen, så det borde vara ok, men allt är inte moraliskt riktigt bara för att det är lagligt.

 

4 comments

 1. roger skriver:

  Hej,

  Kul att du börjat blogga. Jag är en av de som diskuterade styrketräning på ditt forum i slutet på 90-talet då www var nytt. Episkt. Det har givit mig så mycket kunskap och inspiration och sett utvecklingen från scratch. Tack för det, jag skall följa bloggen.

 2. Fredrik skriver:

  Tack så mycket! Ja, det har hänt en del sedan dess. Nu vimlar det av information om kost och träning och alla slåss om att vara den rätta skolan. Mer information är inte alltid bättre :-)

  • roger skriver:

   Det är snarare bättre med en tillförlitlig källa. Det bästa som jag läst är styrketräningsinstruktionen längst bak i Twinlabs reklamhäfte. De förespråkade en basövning 3×8-12 och en assistansövning 3×8-12 reps per muskelgrupp och det funkar bra. Sen förespråkade de en 2-split med rotation 2 ggr i veckan vilket jag tycker är för mycket utan modifierade det till en 3-split en gång per vecka. Vet du vem det var som skrev det upplägget? Har för mig att det stod i häftet men min mor har slängt dem tillsammans med några gamla bodybuilding-tidningar när jag inte varit hemma.

   • Fredrik skriver:

    Jag minns bara att det var någon som hette Leif som skrev mycket av tipsen. Jag har nog kvar en broschyr i någon undangömd flyttlåda, som jag tyvärr inte kommer åt nu. Det kanske var Anders Graneheim, men är tveksam till om han skrev något åt Twinlab.

    Hur som helst är många av programmen som funkade bra när jag var 20-25 lite för tuffa nu när jag närmar mig 40. Livet har andra prioriteringar också. Men det är härligt att bläddra i gamla B&K Sports Magazine från slutet av 80-talet och början av 90-talet. Finns många kul trådar om det på nätet också.

    Old School rocks!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *