Kampen mot tekniken

Glad i hågen gick jag idag och skulle köpa en inspelningsbar Bluray-spelare. Det blev en Samsung BD-C8500.

Så skulle den kopplas in. Men vad är det här?! Ingen ingång som fungerar ihop med min befintliga HD-digital-TV-box från ComHem! Lösningen verkade finnas i Bluray-spelarens bruksanvisning: Det behövdes en CA-modul, som programkortet från ComHem ska sitta i. Jag åkte tillbaka till Netonnet och köpte sagda modul. In med den i Samsungen och testade bilden. Inga HD-kanaler!

Tillbaka igen för ett byte. Nu ett kort med ”CI+”-stöd. Det blev pannkaka i alla fall. Inga kanaler förutom det marksända grundutbudet visades. Efter lite konsultation av det underbara internet insåg jag att det är långt ifrån alla apparater som ComHem har godkänt. Ett antal TV-apparater från Samsung fanns med på listan, så jag gjorde ett försök med ComHems support. Tjejen i telefonen kopplade ihop mitt programkort med den nyinköpta CA-modulen och en kvart senare fanns åter alla kanaler på plats!

Jag funderar nu lite på varför man inte bara helt snyggt kunde ha en HDMI-ingång på Bluray-(in)spelaren, men det hänger väl ihop med några licenser eller rättigheter. Då kunde jag ha kopplat HD-boxen direkt, utan att behöva ovannämnda CA-modul inpluggad i Bluray-spelaren.

Det finns dessutom bara en TV-tuner i den nya apparaten, så att se på en digital kanal medan jag spelar in en annan går inte. Som tur är finns en vanlig antennutgång också, så grundutbudet (analogt, visserligen) kan vi se på medan den nyinförskaffade vännen spelar in vad vi vill, även i HD.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *